Sanquin Academy

Team en docenten

Het team van de Sanquin Academy en een willekeurige selectie van onze docenten stellen zich hieronder voor en vertellen meer over hun specialisme en ervaring.

Docenten van de Sanquin Academy zijn experts in hun vakgebied en hebben jarenlange ervaring in de praktijk. Sanquin Academy zorgt voor een onderwijskundige scholing van haar docenten en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe didactische werkvormen en leermethoden. De Sanquin Academy verbindt professionals op de inhoud en creëert ontmoetingen voor kennisdeling tussen de docenten, waarmee we het aanbod van de Sanquin Academy actueel en vernieuwend houden.

 • Anouk Wagenaar

  Anouk is oprichter van de Sanquin Academy. Zij is een ervaren organisatiekundige en heeft een passie voor de kennis van Sanquin. Geeft advies op strategisch niveau in ontwikkeltrajecten en geeft tegelijkertijd zelf graag trainingen om dichtbij haar klanten te blijven. Ze geeft trainingen op het gebied van samenwerking, vernieuwing en leiderschap. In de Sanquin Academy brengt zij mensen graag samen op de inhoud en daagt ze uit in de interactie om meer waarde te creëren voor de patiënt.

 • Kim Dijkman

  Kim is Projectmedewerker bij de Sanquin Academy & Hid. Heeft ervaring op het gebied van plannen en organiseren van events en trainingen en haalt enorm veel energie uit het contact met mensen. Daarnaast richt ze zich op het up to date houden van de Sanquin Academy website en de Hid website. Neem contact op met Kim via k.dijkman@sanquin.nl omtrent vragen over de website, communicatie en geplande events en opleidingen.

 • Joep Mesman

  Joep is Projectmedewerker bij de Sanquin Academy & Hid. Zijn achtergrond ligt in de opleidingen- en evenementensector. Joep haalt veel voldoening uit het contact met klanten, deelnemers en docenten, organiseren en plannen. Neem contact op met Joep via j.mesman@sanquin.nl omtrent vragen over de geplande events en opleidingen.

 • Peter Ligthart

  Peter werkt ruim 30 jaar bij Sanquin op de afdeling Immunohematologie Diagnostiek. Zijn expertise is erytrocyten bloedgroepen, serologisch en genetisch en de link daartussen. Lesgeven doet hij al ongeveer 25 jaar. Hij geeft de modules IHDIIA, IHDIIB, Bloedtransfusie een probleem?, Immunohematologie en Bloedbankkunde. De meeste voldoening haalt hij uit het vereenvoudigen van complexe onderwerpen, liefst met eenvoudige figuren, en het enthousiast maken van deelnemers voor zijn favoriete onderwerpen.

 • Masja de Haas

  Masja heeft zich na haar geneeskunde opleiding bij Sanquin Research verdiept in vraagstukken op het gebied van afweerreacties tegen bloed. Sanquin Diagnostiek adviseren klinisch chemici, artsen en verloskundigen over dit type problematiek. Daarnaast vindt zij het erg leuk om deze kennis te delen, zowel tijdens het onderwijs aan (bio)medisch studenten bij het LUMC, waar zij als hoogleraar werkt, als tijdens de verschillende immunohematologie modules: IHIIA en IHIIB, of op locatie danwel online voor op maat gemaakte cursussen.

 • Hans Zaaijer

  Hans is arts-microbioloog en hoofd Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin.

 • Berdine Sijtsma

  Berdine Sijtsma is senior donorarts KNMG bij Sanquin binnen de afdeling Medische Donorzaken. Haar expertise ligt met name bij opdoemende bloedoverdraagbare infectieziekten, anti-D en donorcounseling. Zij geeft de volgende modules: Donorcounseling, daarnaast DASIO-V trainingen, herkwalificatielessen donorassistenten, webinars coassistenten, refereeruurtjes, WGOS, trainingen callcenter medewerkers.

 • Thomas Klei

  Thomas heeft een achtergrond in de biomedische wetenschappen. Hij werkt bij Sanquin Bloedbank als manager op de afdeling Product en Proces Ontwikkeling (PPO). Zijn specialisme is rode bloedcel afbraak. PPO is een onderzoeksafdeling waar zij aan de ene kant de kwaliteit van de bestaande bloedproducten proberen te optimaliseren en anderzijds nieuwe bloedproducten, waarvoor vraag is vanuit de ziekenhuizen, te ontwikkelen. Samen met Niels Koopmans verzorgt hij de module 'Afname van donorbloed'. In deze module gaan ze in op onderwerpen als het ontwerp van bloedzak systemen, bloedafname, bewaarcondities en bacteriële contaminatie.

 • Marinke van 't Hoff

  Marinke van ’t Hoff is een ervaren juridisch adviseur, manager, mediator en trainer. Met oog voor alle belangen. Sinds 2001 werkt Marinke met veel plezier in complexe omgevingen van ruimtelijke vraagstukken. De belangen zijn veelal groot en divers. Zij begeleidt regelmatig mediatons en onderhandelingen, met zowel publieke als private partijen. Ook ontwikkelt zij met partijen (nieuwe) processen en strategieën van samenwerking. Daarnaast geeft Marinke trainingen op het gebied van mediation en samenwerken. Verder coacht/adviseert zij directies, management en medewerkers over samenwerken binnen en buiten de organisatie.'

 • Carlijn Voermans

  Carlijn Voermans (Medisch Bioloog) is hoofd van de afdeling Celtherapie van Sanquin Research &Labservices. Haar expertise ligt met name bij stamceltransplanties en celtherapeutische geneesmiddelen (ATMPs) en op het gebied van herstellend beenmerg. Zij geeft de volgende modules:, stamcellen en cellulaire therapie, (bij)scholingen voor hemato-oncologische zorgverleners, refereeruurtjes, colleges aan bachelor, master en PhD studenten en lezingen op (inter)nationale congressen.

 • Cindy Menzen

  Cindy Menzen werkt ruim 20 jaar bij Sanquin. Ze is begonnen als uitzendkracht op de donoradministratie bij Bloedbank Midden-Nederland. Na een paar jaar werd zij Senior Medewerker KAM en kort daarna Compliance Officer bij Concernstaf-KAM. Sinds december 2020 werkt Cindy op de afdeling Releasemanagement, unit QRM en is zij één van de twee Verantwoordelijk Personen die de bloedbank rijk is. Vanuit die rol is zij voorzitter van de Onderwijscommissie van de Bloedbank.

 • Judith Somers

 • Claudia Folman

 • Cynthia So - Osman

  Cynthia So-Osman is sinds 2001 werkzaam als internist-transfusiespecialist bij de Unit Transfusiegeneeskunde (UTG) van Sanquin Bloedbank. Tevens is ze portefeuille houder en aanspreekpunt voor zaken gerelateerd aan Onderwijs, Opleiding (NIV locatie-opleider voor de differentiatie Transfusiegeneeskunde) en (klinisch) Onderzoek binnen de Bloedbank. Daarnaast is ze 1 dag per week werkzaam als Hematoloog in het Erasmus MC.

 • Jan Voorberg

  Prof. dr. Jan Voorberg is hoofdonderzoeker bij het Sanquin Landsteiner Laboratorium van het Amsterdam UMC. Zijn onderzoeksactiviteiten zijn gericht op het definiëren van pathogene mechanismen van hemostatische aandoeningen en het ontwerpen van innovatieve, betaalbare behandelingen voor patiënten die aan deze aandoeningen lijden. Zijn huidige interesses richten zich op het mechanisme dat ten grondslag ligt aan immuuntrombotische trombocytopenische purpura en op het ontwerp van nieuwe, op gentherapie gebaseerde behandelingsstrategieën voor bloedingsstoornissen.

 • Herm-Jan Brinkman

  Dr. Herm-Jan Brinkman is analytisch chemicus/biochemicus. Hij is sinds 1982 werkzaam bij Sanquin (en haar voorganger het CLB), eerst als analist, later als onderzoeker. Herm-Jan heeft in 2004 zijn academische titel (PhD) verworven aan de universiteit van Utrecht met zijn proefschrift getiteld: Endothelial cells, their procoagulant side. Zijn onderzoek richt zich op de regulatie van de bloedstolling, met focus op de vaatwand, bloedplaatjes, proteïne S, protrombine complex concentraat en orale antistollingsmiddelen. Herm-Jan is sinds 2009 een van de docenten van de cursus Hemostase.

 • Jessie Luken

  Ik ben sinds 2011 werkzaam bij Sanquin als transfusiearts. Eerst bij de Unit transfusiegeneeskunde van de Bloedbank, en daarna heb ik een overstap gemaakt naar Sanquin Diagnostiek, afdeling Immunohematologie. Met veel plezier werk ik daar als klinisch consulent, en ik combineer dit werk met onderzoek naar preventie van antistoffen tegen rode bloedcellen door matching bij transfusie en selectie van donorbloed voor patienten met antistoffen. Ik ben docent bij diverse cursussen op het gebied van immunohematologie, onder andere voor artsen en klinisch chemici in opleiding.

 • Linda Creemers

  Mijn naam is Linda Creemers en sinds 15 juli 2021 werkzaam als Senior Legal Counsel voor Stichting Sanquin Bloedvoorziening en vanuit die hoedanigheid als docent voor de Sanquin Academy en voor het programma Management Transfusion Medicine (MTM) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast mijn werkzaamheden bij Sanquin ben ik tevens lid-jurist van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam.

 • Maarten Koot

  Gepromoveerd bij het CLB, de voorloper van Sanquin, op HIV pathogenese. Nu verantwoordelijk voor de Sanquin-Diagnostiek afdeling “Virologie en MAT services” en in die hoedanigheid ook nauw betrokken bij de screening en confirmatie van Sanquin bloeddonoren.

 • Hans Vrielink

  Hans is portfoliomanager Aferese op de afdeling Transfusiegeneeskunde van Sanquin Bloedvoorziening en senior expert bij Sanquin Consulting Services. Bij Consulting Services is hij betrokken bij het trainen en adviseren van internationale organisaties en overheden in lage- en middeninkomenslanden op het gebied van bloedbankieren, transfusiegeneeskunde en aferese.

 • Saskia Spelmink

  Saskia Spelmink, Donorarts KNMG (profielarts), werkt sinds 2010 bij Sanquin als transfusiearts binnen de unit medische zaken. Als transfusiearts is zij o.a. betrokken bij de coördinatie van aanvragen voor bijzondere bloedproducten en advisering van ziekenhuizen op het gebied van transfusiegeneeskunde. Haar aandachtsgebied is hemovigilantie (het monitoren van bijwerkingen en nadelige incidenten in de gehele transfusieketen van donor tot patiënt, en daarnaast alles wat bij kan dragen aan een veiliger en effectiever gebruik van bloedproducten)

 • Roland Kivit

  In dienst sinds 01-jun-1992 met standplaats Leeuwarden. 'All-round' arts: 20 upw Transfusiearts en 16 upw Donorarts KNMG.

 • Liselot Bomers

  Liselot is adviseur professionalisering & samenwerking. Ervaren leiderschapscoach en ontwerper van betekenisvolle ontmoetingen. Haar expertise ligt bij vraagstukken op het gebied van gedragsverandering. Ze geeft diverse trainingen over didactiek, leiderschap en (team)samenwerking. Haar focus ligt op verbinding, inspiratie en ontwikkeling. ‘Ons leven krijgt betekenis in interactie – zorg voor een open geest en een warm hart’

 • Ivan Bank

  Dr. Ivan Bank, internist hematoloog/transfusiespecialist Sanquin Unit Transfusiegeneeskunde Expertise: hemostase, trombose, hematologie, transfusiegeneeskunde, onderwijs. Modules: Module Hemostase (coördinator en docent), Module Toepassing bloedproducten (docent).

 • Monique Verschuur

  Monique werkt al meer dan 30 jaar voor Sanquin Bloedbank binnen de afdeling Donorzaken. Ze is teamleider op de afnamelocatie in Den Bosch. In die rol was ze 10 jaar geleden betrokken bij het opzetten van de DASIO-opleiding, zowel in theorie als in de praktijk. In de praktijk zijn ze gaan werken met praktijkbegeleiders die "on-the-job training" geven. De module Didactische Vaardigheden voor praktijkbegeleiders is gemaakt om de praktijkbegeleiders praktisch te begeleiden. Ze is een enthousiaste praktijkopleider die graag praktijkvoorbeelden koppelt aan theorie. Hiervoor gebruikt ze haar jarenlange ervaring als teamleider.

 • Michelle Meijer

  Michelle Meijer is een zeer ervaren en bevlogen Sales Manager en trainer en coach voor met name accountmanagers, business development managers, sales application and support functies binnen Life Sciences, Health, Biotech en Diagnostics setting. Zij is Chief Commercial Officer van Self-screen, gehuisvest in het Colton gebouw op de Sanquin Health Innovation District (HID) campus en deelt graag haar ervaringen met jou. Haar expertise betrekt zich op het gehele commerciële proces binnen organisaties, zodat zij je kan trainen en coachen op het voeren van een effectief sales gesprek tot het opzetten en uitvoeren van strategic sales plannen of hoe je producten of diensten ‘business wise’ te presenteren op beurzen en congressen. Haar trainingen bieden de theoretische methodes als kapstok waarbinnen (op maat geboden) oefeningen worden ingezet om praktijksituaties te simuleren en mee te kunnen oefenen.