Een zo gezond mogelijk leven is van onschatbare waarde. Dat maakt dat we zo betrokken zijn bij ons werk in de gezondheidszorg of in de farmaceutische industrie. Tegelijk leven we in een vluchtige en dynamische tijd, waarin veranderingen zich steeds sneller opvolgen. Het kan soms als een spagaat voelen om de kwaliteit van je werk te willen waarborgen en tegelijk vernieuwingen en verbeteringen toe te passen. Je ziet de verschuiving van het werk op je afkomen, maar je weet nog niet wat dat voor jou betekent. Hoe fijn zou het zijn als er een manier was om daarmee om te gaan? Als je werkt voor de gezondheid van anderen is het des te belangrijker dat je duurzaam inzetbaar bent!

Eh nee, ik ga je geen trucje geven in dit artikel, maar wel bewustwording over jouw positie in deze dynamische tijd en wat je daarmee kan doen om wat meer uit de spagaat te komen. Het maakt niet uit in welke positie je werkt, we hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de balans te vinden in jezelf zoveel mogelijk ontwikkelen voor de toekomst en je tevreden voelen over het werk wat je nu doet. We kunnen allemaal meer dan we denken, dat is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden.

Af en toe terugblikken maakt dat je jouw eigen vooruitgang beter ziet en gemotiveerd blijft om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Neem regelmatig een paar minuten de tijd en kijk eens terug op de vooruitgang die je het afgelopen jaar hebt gemaakt. We zijn ons er niet altijd bewust van, maar we leren vaker dan we denken iets nieuws door je werk te doen en mee te bewegen met veranderingen. Door een keer een andere manier uit te proberen als iets niet meteen lukt, met elkaar te brainstormen en het belangrijkste: door goed naar elkaar te luisteren kom je steeds verder. Je hoeft niet alles zelf uit te vogelen. Sterker nog het is beter als je dat niet doet. Maak gebruik van elkaar, samen ben je nog slimmer en uiteindelijk sneller!

Iedereen leert. Niet leren is praktisch onmogelijk. Waarom lijkt het dan alsof de een sneller kan meebewegen dan een ander? Dit heeft allemaal te maken met de groeimindset van mensen. Deze term is ontwikkeld door professor Carol Dweck. Decennia lang heeft zij onderzocht waarom sommige mensen zich blijven ontwikkelen, terwijl anderen die even getalenteerd zijn daar meer moeite mee hebben. Zij heeft ontdekt dat de denkwijze van mensen in het leerproces een cruciale rol speelt. Als je meer een groeimindset hebt dan ben je ervan overtuigd dat je grip hebt op je eigen ontwikkeling en dat helpt je enorm in het meebewegen met ontwikkelingen, en uiteindelijk met meer tevredenheid over je werk. En het goede nieuws is, dat je een groeimindset kan trainen. Ok, het lijkt dus toch een beetje over een trucje te gaan nu, maar dit trucje vergt wel veel oefening. Wil je daar meer over weten, hou dan onze website in de gaten, want binnenkort organiseren we een webinar over deze groeimindset.

TEKST: Anouk Wagenaar, Manager Sanquin Academy