Het Expertisecentrum Immunohematologie heeft het druk gehad dit voorjaar! Naast de standaard training “Bloedtransfusie een Probleem” in januari en “IH-IIb” in maart organiseerden ze in februari een mooie “Casuïstiek Sanquin avond”. Daarbij was de vorm een belangrijke uitdaging; van volledig online, via hybride naar fysiek.

Voor verschillende instellingen zijn er maatwerk-trainingen verzorgd. Voor het Rijnstate ziekenhuis werd bijvoorbeeld een training verzorgd voor acht analisten die zich specialiseren in bloedtransfusie onderzoek. Deze training begon online, maar de derde en laatste middag kon gelukkig eindelijk fysiek onderwijs gegeven worden.

Een training van medisch specialisten van het RIVM betrokken bij het PSIE-programma (Preventie Screening Irregulaire Antistoffen) was van 2021 uitgesteld tot afgelopen april zodat die ook fysiek kon gebeuren. Voor ATAL-Medial werden in twee groepen de analisten getraind die na een lange tijd ook weer transfusiewerkzaamheden moeten gaan uitvoeren. Door deze training konden zij met de juiste kennis deze werkzaamheden weer oppakken. Ook bij SALT, huisartsenlaboratorium in Koog aan de Zaan, was er bij het team behoefte aan het opfrissen van de theoretische kennis over antistoffen screening. In dit geval specifiek voor in de 12e week van de zwangerschap. Al deze maatwerktrainingen werden zeer positief beoordeeld met minimaal een 8.

We kregen de volgende review van een deelnemer:
Wat fijn dat Sanquin hun kennis en expertise op het gebied van bloedtransfusie wil delen. Door goed contact vooraf, is er een mooi op maat gemaakt programma geleverd. Het enthousiasme van de trainers zorgt ervoor dat deelnemers goed meedoen, meer willen weten en enthousiast worden over de bloedgroepen en bloedtransfusie.

Deze zomer pakt het Expertisecentrum Immunohematologie met zijn allen eerst wat rust en gaat het zich daarna voorbereiden voor een hopelijk weer zeer educatief najaar waar naast de cursus IH-2a voor KCIO’s ook ruimte is voor verschillende maatwerktrainingen. Voor informatie over de mogelijkheden kunt contact opnemen met de Sanquin Academy (opleidingen@sanquin.nl) of met Peter Ligthart (p.ligthart@sanquin.nl).