Omschrijving

Met Masja de Haas, Peter Ligthart, Barbera Veldhuisen, Thomas Blom, Emile van den Akker en Jessie Luken.

Het Sanquin Webinar van 5 april gaat in op de wereld van de bloedgroepen van erytrocyten. Hoe stel je nu eigenlijk vast welke structuur een bloedgroepantigeen tot expressie brengt? Hoe komen bloedgroepsystemen aan hun naam? De afgelopen twintig jaar is er hard gewerkt om met behulp van DNA een persoon in een keer te typeren voor alle bekende bloedgroepantigenen van erytrocyten, bloedplaatjes en granulocyten! Door een gezamenlijke inspanning van verschillende instituten in de wereld wordt ‘de zogeheten bloedgroepchip’ samen met onderzoeker van Sanquin Research nu gevalideerd. Hoe werkt zo’n chip? Hoe nodig is het eigenlijk dat we alle donors voor alle bekende bloedgroepantigenen typeren? Tegen welke problemen loopt Sanquin Bloedbank aan bij verzoeken om ‘gematcht bloed’?  Lossen we met het grootschalig typeren van bloedgroepantigenen bij donors dan alle antistofproblematiek op? Of hebben we toch kweekbloed nodig om alle patiënten een transfusieoplossing te kunnen bieden? Waar moeten we rekening mee houden, zodat iedereen kan blijven rekenen op ‘gematcht’ bloed? De sprekers bij deze Sanquin Webinar gaan deze vragen langs in hun presentaties. Een Sanquin Webinar dat ons een inkijkje geeft in huidige transfusie vraagstukken en toekomstige oplossingen.

Bekijk hier het programma

Voor wie

Dit webinar is interessant voor:

Analisten, klinisch chemici, transfusieartsen, laboratorium-specialisten, hematologen.

Leerdoelen:

  • Kennisnemen van de identificatie van bloedgroepantigenen en de wijze van benoemen van bloedgroepsystemen.
  • Kennisnemen van moleculaire typeringen van bloedgroepantigenen met een grootschalige methode.
  • Kennisnemen van problemen in het voorzien van gematcht bloed.
  • Kennisnemen van de mogelijkheid van het kweken van erytrocyten.
  • Kennis nemen van het wiskundig opstellen van modellen om te onderzoeken hoe het matchen op bloedgroepantigenen voor zoveel mogelijk patiënten mogelijk is.

Locatie

Online via Zoom

 

 

Kosten

Voor het bijwonen van het Sanquin Webinar worden geen kosten in rekening gebracht.

Meer informatie

Tijdsinvestering

Het online Sanquin Webinar wordt georganiseerd van 16.00 – 18.00 uur. Vanaf 15.45 uur kan worden ingelogd.

Inschrijven 

Om het webinar bij te wonen, dien je je vooraf aan te melden. Grijp dan nu je kans en doe actief mee door je onderaan deze pagina aan te melden. Na inschrijving ontvang je een dag voor aanvang de link naar het webinar.

Accreditatie

Er is accreditatie aangevraagd voor: ABSG, NVKC, NVML, CMI en NIV. Let op: indien accreditatie gewenst is, is het belangrijk dat je met hetzelfde mailadres inschrijft als waarmee je tijdens het webinar inlogt. Het is anders voor ons niet mogelijk om de presentie te bevestigen richting de beroepsvereniging.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het online Sanquin Webinar of heb je vragen? Neem contact met ons op via opleidingen@sanquin.nl 

Data

Data
5 april 2023Aanmelden