Omschrijving

Met Masja de Haas, Josephine Vos, Michaël Lukens, Claudia Folman, Emile van den Akker, Anne Cornelissen, Niegel Gijsbertha en Lianne Schreuder.

Tijdens deze bijeenkomst staat pretransfusie onderzoek te midden van “ruis” centraal. Steeds meer aandoeningen worden behandeld met monoklonale antistoftherapie. Als deze geneesmiddelen ook reageren met erytrocyten dan ondervinden wij in het laboratorium daarvan hinder bij het uitvoeren van de antistofscreeningen, de kruisproeven en soms ook bij de bloedgroepbepalingen. Bekend voorbeeld is de CD38 monoklonale antistoftherapie; onder andere bekend bij de geneesmiddelen daratumumab (Darzalex) en isatuximab (Sarclisa). We bespreken ook de toepassing van CD47 antistoffen, die nu in klinisch onderzoeksverband getest worden en “ruis” veroorzaken. Tot slot hebben we al sinds jaar en dag last van verschillende typen erytrocytenantistoffen die vaak onschuldig zijn, maar wel ruis in het onderzoek veroorzaken. Oplossingen zijn uitgebreid antistofonderzoek, het gebruik van specifieke reagens en alleen in uiterste nood preventief gematcht transfunderen om het getypeerd donorbestand niet onnodig in te zetten voor transfusie. Het lijkt tijd te zijn voor nieuwe methoden om het pre-transfusieonderzoek uit te voeren: wat zien onderzoekers als mogelijkheden?

Vragen kunnen gesteld worden in de chat en worden zoveel mogelijk beantwoord tijdens de webinar, maar zullen ook na afloop nagestuurd worden.

Voor wie

Deze middag is interessant voor

Analisten, klinisch chemici, transfusieartsen, laboratorium-specialisten, hematologen.

Leerdoelen

  • Kennis nemen van bloedgroepserologische problemen bij aanwezigheid van CD38 MoAb in materiaal van patient
  • Kennis nemen van bloedgroepserologische problemen bij aanwezigheid van CD47 MoAb in materiaal van patient
  • Kennis nemen van protocollen te gebruiken voor pretransfusieonderzoek indien CD38 of CD47 MoAb in materiaal van patient aanwezig zijn.
  • Kennis nemen van de klinische toepassing van CD38 en CD47 MoAb
  • Kennis nemen van uitsluiten van klinische relevante erytrocytenantistoffen met specialistische reagens.
  • Kennis nemen van nieuwe technologie te gebruiken in het serologisch onderzoek naar aanwezigheid van erytrocyten antistoffen

Locatie

Online via Zoom

Deze editie heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier om een kort verslag te lezen van het webinar.

Kosten

Voor het bijwonen van het Sanquin Webinar worden geen kosten in rekening gebracht.

Meer informatie

Tijdsinvestering

Het online Sanquin Webinar wordt georganiseerd van 16.00 – 18.00 uur. Vanaf 15.45 uur kan worden ingelogd.
Programma Sanquin Webinar.

Inschrijven 

Om het webinar bij te wonen, dien je je vooraf aan te melden. Grijp dan nu je kans en doe actief mee door je onderaan deze pagina aan te melden. Na inschrijving ontvang je een dag voor aanvang de link naar het webinar. Deze editie heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier om een kort verslag te lezen van het webinar.

Accreditatie

Er is accreditatie aangevraagd voor: ABSG, NVKC, NVML, CMI en NIV. Let op: indien accreditatie gewenst is, is het belangrijk dat je met hetzelfde mailadres inschrijft als waarmee je tijdens het webinar inlogt. Het is anders voor ons niet mogelijk om de presentie te bevestigen richting de beroepsvereniging.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het online Sanquin Webinar of heb je vragen? Neem contact met ons op via opleidingen@sanquin.nl 

Data

Aanmelden voor de februari editie is gesloten.